За хубавите прости неща в Швейцария

За хубавите прости неща в Швейцария

The simple is better, или, казано по български, най-хубави са простите неща. Едва ли има друга страна в света, която да отговаря повече на тази стара истина от Швейцария - държавата с най-висок стандарт. Един съвършен начин на ежедневен живот, организиран по най-прост начин - това се отнася както до политически и икономически структури, така и до обикновените неща като храната и подходът към нейното консумиране, което никога не е самоцел.


Затова и малкото на брой ястия от националната швейцарска кухня, като фондю, раклет или полента, не са единствено предназначени да задоволят глада, или просто да ви доставят удоволствие с вкусовите си качества, а главно да сближат хората около масата. Интимност ли е да се храниш с някого на една маса? Да, ако го става дума за швейцарци.


Приготвянето и на фондю, и на раклет предполага до голяма степен всеки сам да приготви храната си пред останалите присъстващи на масата, както и да сподели продукти от общи съдове, което само по себе си предполага събирането на близки приятели около трапезата.




Особеностите на природата и нейното плодородие определят основните продукти на типичната швейцарска кухня, която днес можем да опитаме навсякъде, но е родена в планинските области и малките градове. Тя обхваща преди всичко ястия от сирене, комбинирано с различни видове зеленчуци и задължително с много приятни вина без особени претенции. Ако попитате обаче самите швейцарци кое собствено национално ястие предпочитат, мнозинството ще отговорят: раклет (raclette). У нас благодарение на едно модерно и същевременно много полезно в последните години залитане по гурме културата, вече е добре познато другото традиционно швейцарско ястие от сирене - фондюто, но за раклет все още много малко хора са чували, макар че бихте могли дори да си закупите специфичния раклет грил от някои хипермаркети.


Истинското ястие раклет се приготвя задължително с едноименното сирене, разтопено върху персонални лопатки, които се поставят в отделни клетки в специалната скара, като междувременно всеки сам е комбинирал гарнитурата върху едро отрязаното парче сирене. Можете да избирате между малки лукчета (в някои наши магазини има висококачествени, внос от Франция), много дребни кисели краставички от сорта "Деликатесни", гъби - подходящ вид са пачи крак, млади царевички, червени чушки и каквото още ви е по вкуса. Ако искате да звучи по-модерно, добавете каперси, с или без дръжки, за повече ефект. За българския вкус импровизирането може да включи и бекон, шунка или пушени гърди. Разтопеното съдържание на лопатката изсипвате върху предварително сварени задължително с люспите картофи. Самите картофи също не се избират случайно. Подходящи са типични швейцарски много стари сортове дребни картофи (Bintjie, Charlotte, Raclette).


Откъде идва името


Раклетът е споменаван за първи път в средновековни писмени извори като обикновена храна на селските жители на немски говорещата част на планинска Швейцария под името Bratchas, което означава печено сирене. Исторически документи от манастира Нидвалден, датирани с далечната 1291 г., дават основание да се предположи, че дори известният национален герой на Швейцария Вилхелм Тел се е радвал на вкуса на Bratchas. Сегашното име раклет акцентира повече върху начина на приготвяне на ястието. Думата раклет идва от френски (racler) и буквално се превежда като "да остържа", което подсказва, че след като се разтопи, сиренето трябва да се остърже с дървена лопатка върху картофа.


Преди и след раклета


Може да се похапне сезонна салата като стартер (швейцарците имат само два вида салати - зелена и смесена, но винаги ви изненадват приятно с различни комбинации) и да се завърши с пресни плодове, отново едновременно прост и прекрасен избор.


Виното


Швейцарците са известни с добрия избор на вино за всяко конкретно ястие, въпреки че когато са в България, винаги предпочитат нашите червени вина. Така за раклет фаворитът е леко сухо бяло вино от кантона Вале с името Fendant. Прави се от много стар сорт грозде, който някои историци откриват нарисуван по древните изображения на храмове в Луксор, Египет. Хубавите качества на това вино се крият в неговата мекота и плодови нюанси. Без да има специални претенции, това вино е достатъчно висококачествено главно заради стария сорт грозде, от който се прави. Препоръчително е да се консумира, докато е още младо. Ако не успеете да го откриете на българския пазар, можете да го замените спокойно със "Совиньон блан", но задължително с френския му вариант, защото българското, което се предлага в повечето магазини, е доста различно от оригиналния вкус.


Всъщност, за да си направите раклет парти, е нужно просто да се отдадете на общуването с околните и най-вече на фантазията си.


Ето продуктите, нужни за оригинален раклет


1 кг картофи, по възможност сорт раклет


800 г швейцарско сирене "Раклет", три до петмесечно


и още:


млади краставички


малки лукчета


млади царевички


гъби


черен пипер


индийско орехче