Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави фондю

Как се прави фондю

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Приготвяне на фондю

Фондю е френска дума, която означава разтопен. Но самият процес на кулинарна обработка на продуктите по този специфичен начин идва от Швейцария.

През зимата, когато запасите привършвали, швейцарците имали стар кашкавал, вино и сухари. Те измислили технология, при което сиренето се разтопявало в комбинация с вино и топяли сухари в него.

Днес фондюто е съхранило традиционната рецепта, но има различни разновидности, които се състоят от разнообразни съставки.

За приготвянето на фондю е необходим специален съд, в който се разтопяват продуктите, и малки вилички с топлоизолиращи дръжки, за да не се опарите. Ако не искате да инвестирате в специален съд за фондю, използвайте тенджерка.

Фондю

За да направите традиционно фондю, сложете тенджерата на котлона, налейте чаша и половина бяло сухо вино. Добавете в затопленото вино три чаши настърган кашкавал.

За да сгъстите фондюто, добавете три супени лъжици картофено брашно или в краен случай предварително запечено на тиган без мазнина бяло брашно. Добавете индийско орехче, ким и черен пипер. Топвайте във вкусната смес запечени парченца хляб.

Шоколадово фондю

Шоколадовото фондю е изискан десерт. Необходими са 200 грама шоколад, 100 грама кондензирано мляко, ягоди, праскови, ананас. Освен това – една супена лъжица ликьор или коняк.

Разчупете шоколада на парченца и го разтопете в тенджерка. Добавете ликьора и кондензираното мляко. Нарежете на парченца ананаса и прасковите, почистете ягодите от дръжките. Топвайте парченцата в топлия шоколад.

Можете да използвате както млечен, така и бял шоколад за приготвянето на сладко фондю. О още по-добре е, ако използвате смес от двата или го разделите на две части и дадете възможност на гостите ви да изберат кой вид шоколад да използват за топването на парченцата плодове. Този десерт е подходящ за всеки семеен празник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest